Derde brief bezwaren locatieonderzoek verstuurd

In juni 2024 is het meest recente locatie-onderzoek van Sweco voor een AZC in Velsen openbaar gemaakt. Het onderzoek leidde tot veel kritiek van de klankbordgroepleden. Ook onze stichting stuitte na grondig doornemen van het rapport op een flink aantal kanttekeningen. Onze bezwaren hebben we verwoord in een aantal documenten. De derde brief met onze bezwaren over een ongelijk speelveld op basis waarvan de diverse locaties zijn onderzocht, is deze week verstuurd.

Image Description

In het Sweco onderzoek is op basis van een bureau-analyse onderzocht hoe groot het risico is dat aan een aantal criteria wordt voldaan. Op basis van dit risico kent Sweco scores toe. In het onderzoek blijken echter de niet-BPL locaties op cruciale sub-criteria veel minder diepgaand onderzocht dan locaties die wél in BPL gebied liggen. Hierdoor is er sprake van een ongelijk speelveld en is door Sweco onvoldoende gedegen aangetoond dat de niet-BPL locaties geen reëel alternatief zijn voor de realisatie van een AZC.

Vooringenomen onderzoek?

Voor locaties Handgraaf en De Elta is een zeer uitgebreide analyse (28 pagina’s) van de BPL-kwaliteiten uitgevoerd. Dit is niet het geval voor de andere locaties. Hierdoor krijgen De Elta en Handgraaf voor het criterium BPL score 2 (klein risico). Dit in plaats van score 0 (groot risico) die alle andere locaties vooralsnog hebben gekregen zonder een uitgebreide analyse. Daarnaast is  opvallend dat ook alleen bij Handgraaf en De Elta diverse andere onderzoeken zijn uitgevoerd zoals; een eerste schouw door COA, een haalbaarheidsstudie, Flora & Fauna quick scans en een onderzoek naar parkeren, verkeer en ontsluiting. Wij vinden deze werkwijze onbegrijpelijk omdat op deze manier met verschillende maten wordt gemeten. Hierdoor lijkt het dat er een vooringenomen onderzoek is verricht met een gewenste uitkomst als doel.

Voorbarige conclusies

Door de niet-BPL locaties op cruciale sub-criteria veel minder diepgaand te onderzoeken dan de wel-BPL-locaties, is er geen sprake van een gelijk speelveld. Omdat Sweco de benodigde diepgaande analyses (zoals bijvoorbeeld op sub-criterium stikstof) voor niet-BPL locaties achterwege heeft gelaten, zijn voorbarige conclusies getrokken. Dit is vooral relevant voor de locaties Grote Buitendijk, Valckenhoeflaan en de Maasstraat.

Lees hier de derde brief van Stichting Samen Santpoort-Zuid aan de gemeente.

terug naar nieuwsoverzicht