Vierde brief bezwaren locatie-onderzoek verstuurd; analyses stikstof

In juni 2024 is het meest recente locatie-onderzoek van Sweco voor een AZC in Velsen openbaar gemaakt. Het onderzoek leidde tot veel kritiek van de klankbordgroepleden en Stichting Samen Santpoort-Zuid. In een aantal brieven zet Stichting Samen Santpoort-Zuid de bezwaren uiteen. Deze week is de vierde brief verstuurd met een onderbouwing van de bezwaren op de uitgevoerde stikstof analyses. Onze stichting is van mening dat de uitkomsten van deze analyses uiterst discutabel zijn.

Image Description

Zeer conservatieve methode

Sweco gaat in het rapport uit van (zeer) conservatieve (“worst case”) uitgangspunten die leiden tot stikstof deposities die een soort bovengrens vormen. Het is opmerkelijk dat Sweco op basis hiervan concludeert dat de stikstofdepositie te snel en te veel toeneemt en er dus sprake is van een hoog risico. Dat is methodologisch onjuist. Door het hanteren van deze “zeer conservatieve” methode is de kans groot dat dit leidt tot veel hogere deposities dan in werkelijkheid verwacht mag worden.

Aanvullende berekeningen Sweco

Inmiddels lijkt Sweco bovenstaande ook erkend te hebben. Na de klankbordsessie van 17 juni 2024 heeft Sweco namelijk aanvullende berekeningen geproduceerd. Hiermee zijn onze bezwaren echter niet weggenomen. Deze bezwaren gaan zowel over de berekening van de indicatieve stikstofdeposities als de normering van de stikstofscores. De in het locatie-onderzoek gehanteerde grens bij de stikstofscores tussen “klein risico” (score 0) en “groot risico” is onbegrijpelijk en op geen enkele manier onderbouwd. Hierdoor zijn locaties onterecht afgevallen. Kortom; de gemaakte analyses en getrokken conclusies van Sweco op het gebied van stikstof zijn onnavolgbaar en onverklaarbaar.  Hier wordt in de vierde brief uitgebreid op ingegaan.

De bezwaarbrieven op rij

De onderstaande brieven over het locatie onderzoek zijn tot inmiddels verstuurd aan de gemeente Velsen.

Brief 1: waarom bezwaar op het Sweco onderzoek?
Brief 2: Bezwaren over de methodiek van scoretoekenning op de hoofdcriteria
Brief 3: Bezwaren onverklaarde verschillen in diepgang onderzoek tussen wel-BPL en niet-BPL locaties.
Brief 4: Bezwaren discutabele analyses sub-criterium stikstof

terug naar nieuwsoverzicht