In juni 2024 is het meest recente locatie-onderzoek van Sweco voor een AZC in Velsen openbaar gemaakt. Het onderzoek leidde tot veel kritiek van de klankbordgroepleden en Stichting Samen Santpoort-Zuid. In een aantal opvolgende brieven zette Stichting Samen Santpoort-Zuid afgelopen maanden de bezwaren uiteen. Deze week is de vijfde bezwaarbrief verstuurd, met als onderwerp de bezwaren ten aanzien van de minimale oppervlakte van 1,2 ha voor het AZC-perceel in Velsen.
In het locatieonderzoek van Sweco wordt de geschiktheid van locaties onderzocht aan de hand van basiscriteria (stap 1)
en verdiepende criteria (stap 2). De basiscriteria zijn zogenoemde knock-out criteria. Dit betekent dat een locatie direct afvalt zodra deze niet voldoet aan één (of meer) van deze basis-criteria. Eén van de basiscriteria is de oppervlakte-eis.
Oppervlakte eis niet onderbouwd
In het locatieonderzoek is als oppervlakte-eis opgenomen dat het perceel voor de geplande 200 bewoners minimaal 1,2 ha groot moet zijn. Op onze vraag waar deze eis op gebaseerd is, heeft de gemeente Velsen geantwoord dat dit een eis is van het COA. Voor Nederlandse AZC’s heeft het COA in 2020 het zogenaamde Ruimtelijk Functioneel Programma van Eisen (RFPvE) opgesteld. Na uitgebreide analyse van dit RFPvE blijkt dat de oppervlakte-eis van 1,2 ha niet is onderbouwd en afwijkt van het programma van eisen van het COA. De gehanteerde minimale oppervlakte voor het AZC in Velsen blijkt namelijk veel groter dan daadwerkelijk nodig is en elders in Nederland wordt gehanteerd.
Locaties onterecht afgevallen
Voor zowel BPL-locaties als niet-BPL locaties is naar mening van onze stichting in het Sweco onderzoek dus rekening gehouden met een te hoge oppervlakte-eis. Hierdoor zijn 3 van de 31 locaties uit het onderzoek onterecht afgevallen. Bij BPL-locaties wordt rekening gehouden met extra brede groene randen. Bij niet-BPL locaties is dit niet nodig en volstaat een oppervlakte van 0,8 ha voor een AZC van 200 bewoners, inclusief de omliggende ruimte voor parkeren, spelen etc. Ook BPL-locaties die minder groot zijn dan 1,2 ha kunnen nog steeds prima voldoen, zolang er wordt voldaan aan de BPL voorwaarden (behoud kernkwaliteiten, compenseren) wordt voldaan. Lees hier de complete brief met bijbehorende vragen.
Alle bezwaarbrieven op een rij
Brief 1: waarom bezwaar op het Sweco onderzoek?
Brief 2: Bezwaren over de methodiek van scoretoekenning op de hoofdcriteria
Brief 3: Bezwaren onverklaarde verschillen in diepgang onderzoek tussen wel-BPL en niet-BPL locaties.
Brief 4: Bezwaren discutabele analyses sub-criterium stikstof
Brief 5: Bezwaren minimale perceeloppervlakte
Statusoverzicht: Dringend verzoek gemeente voorgaande brieven te beantwoorden